okay.. rasanya da lama aku tak update
pasal recipe dengan korang kan?
so hari ni aku nak share dengan korang satu recipe ni..
sedap jugak la.. ha.. kalau nak tahu..
try la sendiri.. hehe.. kat bawah ni aku bagi tahu
cara2 nak masak dia.. tapi rasanya
ada setengah korang yang da tahu kot..
the ingredients:
1) spaghetti.. *ikut korang nak banyak mana spaghetti tu*
2) bawang putih di cincang halus *tumis*
3) bawang besar dicincang halus *tumis*
4) tomato puri *kuah*
5) daging @ ayam yang dicincang *kuah*
6) garam
7) cili boh *kuah*
8) chese *terpulang pada citarasa masing2.. nak letak atau tak..*
9) carrot dipotong dadu *kuah*
10) susu cair
11) tomato
cara2:
1) rebuskan spaghetti, tambah sedikit garam.. angkat spaghetti bila masak..
2) untuk sos bolognese, tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga layu.
3) masukkan daging @ayam cincang. goreng sehingga warna daging keperangan.
4) masukkkan tomato dan carrot. goreng sehingga layu..
5) masukkan tomato puri, cili boh dan susu cair.. kacau sehingga sebati..
6) tambah garam kalau tak cukup masin..
7) biar sehingga mendidih, kemudian masak dengan api yang perlahan. sehingga kuah jadi pekat..
8) bagi sesiapa yang suka chese, boleh tambahkan dalam sos bolognese ni..
9) siap untuk dihidangkan..
kalau korang nak tambah apa2 dalam sos bolognese ni..
terpulang pada creativity korang.. nk tambah apa..
as long korang lalu nak makan n sedap.. hehe..
~selamat mencuba!~
pasal recipe dengan korang kan?
so hari ni aku nak share dengan korang satu recipe ni..
sedap jugak la.. ha.. kalau nak tahu..
try la sendiri.. hehe.. kat bawah ni aku bagi tahu
cara2 nak masak dia.. tapi rasanya
ada setengah korang yang da tahu kot..
the ingredients:
1) spaghetti.. *ikut korang nak banyak mana spaghetti tu*
2) bawang putih di cincang halus *tumis*
3) bawang besar dicincang halus *tumis*
4) tomato puri *kuah*
5) daging @ ayam yang dicincang *kuah*
6) garam
7) cili boh *kuah*
8) chese *terpulang pada citarasa masing2.. nak letak atau tak..*
9) carrot dipotong dadu *kuah*
10) susu cair
11) tomato
cara2:
1) rebuskan spaghetti, tambah sedikit garam.. angkat spaghetti bila masak..
2) untuk sos bolognese, tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga layu.
3) masukkan daging @ayam cincang. goreng sehingga warna daging keperangan.
4) masukkkan tomato dan carrot. goreng sehingga layu..
5) masukkan tomato puri, cili boh dan susu cair.. kacau sehingga sebati..
6) tambah garam kalau tak cukup masin..
7) biar sehingga mendidih, kemudian masak dengan api yang perlahan. sehingga kuah jadi pekat..
8) bagi sesiapa yang suka chese, boleh tambahkan dalam sos bolognese ni..
9) siap untuk dihidangkan..
kalau korang nak tambah apa2 dalam sos bolognese ni..
terpulang pada creativity korang.. nk tambah apa..
as long korang lalu nak makan n sedap.. hehe..
~selamat mencuba!~
No comments:
Post a Comment